borito

Charles Darwin születésének 200-ik és főművének, „A fajok eredete” megjelenésének 150-ik évfordulóját ünnepeltük 2009-ben. A nemzetközi emlékévhez Szatmárnémeti is csatlakozott: február 12-én, Darwin születésnapján került megrendezésre az első Darwin Nap a Szatmár Megyei Múzeumban. A Darwin-nap a tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepe, melynek története az 1980-as évekre nyúlik vissza.

A 2009 óta Szatmárnémetiben is minden évben megrendezett Darwin Napon az előadók tudományról, tudományos gondolkozásról beszélnek az érdeklődőknek.

Tudományos ismereteink segítenek abban, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot, és adott esetben azt saját érdekünkben módosítsuk. Bár a cél nem mindig nemes, az egyetlen hatékony eszköz ezek elérésében az ember talán legcsodálatosabb képessége, a racionális gondolkodás, mely az önmagát kritikusan szemlélő, állandó megújulásra képes tudomány alapjául szolgál.

Bár mindennapjaink részét képezik, modern életvitelünk és kultúránk elképzelhetetlen lenne a tudomány eredményei nélkül, nem könnyű feladat átlátni az emberiség által az elmúlt évszázadok alatt felhalmozott tudást, vagy akár feldolgozni a naponta ránk-zúduló információmennyiséget. A kritikus gondolkodás és a tudományos szemlélet azonban segíthet eligazodni. Ehhez szeretnénk hozzájárulni rendezvényünkkel.