A „Rovartanya – egy gazdaságos és környezetbarát módszer a fenntartható földművelésért” egy új, Romániában először bemutatkozó kezdeményezés, amelynek célja az agrár-ökoszisztémák degradálásának mérsékelése a beporzó- és ragadozó rovarok aktív védelmével.

Az E-Consult Egyesület Szatmárnémeti 2015. március elsején indította el a projektet, amelyet az EGT 2009 – 2014 közötti időszakra vonatkozó támogatásából finanszírozott, a Civil Támogatási Alap Romániában program keretén belül. A projekt visszanemtéritendő támogatása 73 974 euró.

 

A projekt első hét hónapjában 40 rovartanya (mesterséges menedék) készült el és került kihelyezésre Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyékben. A kihelyezett rovartanyák pontos helye itt megtekinthető:

A kihelyezett természetvédelmi eszközök révén az ország észak-nyugati régiójának 40 településén járult hozzá a projekt a beporzó és ragadozó rovarok aktív védelméhez. Amellett hogy mesterséges menedéket nyújt a célfajoknak, a rovartanyák modellként is szolgálnak a helyi közösségek számára, úgy támogatva a fenntartható földművelést.

Galéria: