E-Consult Egyesületet Szatmárnémeti

Az E-Consult Egyesületet Szatmárnémeti 2008-ban jött létre abból a társadalmi szükségszerűségből, hogy a közösségek fenntartható fejlődésének koncepcióját támogassa. Egyesületünk fő célkitűzései a környezeti nevelés, természetvédelem és tudománynépszerűsítés. A természetvédelem mellett hangsúlyt fektetünk a történelmi és kulturális örökség védelmére, ismeretének kamatoztatására.

Egyesületünk tevékenységei között kiemelt helyet foglal el a fenntartható fejlődés népszerűsítése, úgy a fiatalok, mint a felnőtt lakosság körében. A környezeti problémákat igyekszünk minél szélesebb szemszögből vizsgálni, és olyan praktikus, tudományos megalapozottságú megoldásokat találni, melyeket egy vidéki közösség tradicionális közege is könnyen be tud fogadni, alkalmazni. Az ökoturizmus, a helyi termékek promoválása, a fenntartható módszerek és „jó praktikák” népszerűsítése mindennapi tevékenységünk része.

Tudománynépszerűsítő tevékenységünk egyik legfontosabb rendezvénye a minden év februárjáéban megtartott „Darwin Nap Szatmárnémeti”, mely keretében nagyszámú fiatal vehet részt a tudomány vívmányait bemutató és a kritikus gondolkodást népszerűsítő előadásokon, vetítéseken és interaktív bemutatókon. Egyesületünk szakembereinek önkéntes munkájával valósul meg Oktató-nevelő programunk, melynek keretében a térség iskoláiban szervezünk bemutatókat, gyakorlati tevékenységeket vagy tanulmányi kirándulásokat.

Egyesületünk tagjai és önkéntesei – akik közt terepkutatásban tapasztalt biológusok, különböző rendszertani csoportok szekértői, természetvédelmi szakemberek, szakképzett pedagógusok, de művészek és fényképészek is találhatók – jelentős humán erőforrást képviselnek a közösségek érdekében végzett munkánk során. Jelenleg szervezetünknek 20, 20 és 45 év közötti aktív tagja van, akik változatos tevékenységek lebonyolításában vesznek részt. Ugyanakkor egyesületünk nagyszámú önkéntes mozgósítására képes, a helyi közösségekkel ápolt szoros kapcsolatoknak, illetve az oktatásban dolgozó elhivatott tagjainknak köszönhetően. Önkéntesek segítségével végzett tevékenységeinkbe (mint amilyen a faültetés) eddig több mint 500 személy kapcsolódott be az évek során. A különböző területeken tevékenykedő civil szervezetekkel és intézményekkel megvalósított együttműködéseknek köszönhetően sikerült tevékenységeinket jelentősen kibővíteni a természetvédelem és a közösségfejlesztés területén.

A szervezetünk tevékenységeit fenntartó anyagi források helyi támogatóktól és külföldi adományozóktól, kisebb részt gazdasági tevékenységből származnak. Emellett kiemelendők a különböző európai és nemzeti támogatási források révén elnyert pályázatok, melyek segítségével olyan hossztávú eredményeket sikerült megvalósítanunk, mint a megye szerte több településen létrehozott tanösvények.